Van de Nederlandse huishoudens heeft 80% centrale verwarming (CV). Een CV-installatie bestaat uit drie onderdelen: een verwarmingstoestel, een verspreidingssysteem en een thermostaat. Goed onderhoud en goed gebruik, verbetert comfort in huis, vermindert milieubelasting en bespaart u geld.
De meest voorkomende CV-ketel wordt gestookt op gas. Middels leidingen, radiatoren, convectoren of wand/vloerverwarming wordt de warmte door de woning verspreid. Met de thermostaat oefent u invloed uit op de efficiëntie en de stookkosten van het verwarmingssysteem.
HR-ketels hebben een condensor die warmte uit waterdamp terugwint en afgeeft aan het verwarmingswater. Die waterdamp onstaat bij de verbranding van aardgas. Het rendement van de condensator kan bijvoorbeeld 10 procent zijn. Dit wordt dan opgeteld bij het rendement dat de ketel zelf al haalt uit aardgas, bijvoorbeeld 97 procent. Dat levert een totaalrendement van 107 procent. Lees hier meer over HR-ketels
Een radiator is eigenlijk een metalen vat aan de muur, met een zo groot mogelijk oppervlak. Daardoor kan het hete water zo veel mogelijk warmte afgeven. Een convector is een bepaald soort radiator dat meestal onder roosters in de vloer staat. Convectoren hebben meer oppervlak, doordat ze voorzien zijn van dunne metalen ribben.
Bij vloer- of wandverwarming circuleert warm water in leidingen die zijn weggewerkt in de vloer of muur. De leidingen liggen aan één kant tegen isolatiemateriaal aan. De andere zijde geeft warmte af aan het vertrek, via de vloer- of wandbekleding.
Alle thermostaten zijn regelsystemen waarmee u de woning op de gekozen temperatuur kunt houden. Thermosaten zijn er in verschillende soorten: er zijn kamerthermostaten, thermostaatkranen op de radiator en klokthermostaten.
Het gebruiken van de thermostaat is niet lastig, maar het inregelen van de verwarming is meestal een klus voor de specialist. De thermostatische regeling is extra belangrijk bij een woning met veel glasoppervlak aan de zonkant van het huis. Thermostaten stemmen de warmte van de verwarmingsinstallatie dan snel af op de warmte die de zon levert. Zo voorkomt u onnodig hard stoken en een te warme woning.
Een simpele kamerthermostaat moet u telkens zelf afstellen. Als u vergeet om de thermostaat laag te zetten, stookt de installatie door en kost het u een onnodig veel stookkosten. Een klokthermostaat schakelt op vooraf ingestelde tijden de verwarming aan en uit. Tijdelijk kunt u de temperatuur even verhogen of verlagen zonder het programma te veranderen.
Met thermostatische radiatorkranen regelt u per kamer de temperatuur. De kranen zijn overal geschikt, behalve in het vertrek waar de centrale thermostaathangt.
Regelmatig en degelijk onderhoud zorgt voor een beter comfort en een veiliger en efficiëntere CV-installatie. Lees meer over onderoud van uw centrale verwarming of vraag vrijblijvend een offerte aan.
Vraag direct tot maximaal vijf offertes aan bij een CV ketel installateur in uw regio.