Hoogrendementsketel

Werking

Een hoogrendementsketel is een cv-ketel (voor ruimteverwarming) of combiketel (voor ruimteverwarming en warm water) die gas efficiënt omzet in warmte en daardoor zuinig is met energie.

Bij het verbranden van aardgas ontstaat in de ketel waterdamp. In een gewone ketel verdwijnt de waterdamp via een afvoerpijp. Een hr-ketel benut warmte van de waterdamp voor het verwarmen van water of lucht voor de centrale verwarming. Hr-(combi)ketels zijn in veel verschillende modellen leverbaar. De ketels met het hoogste rendement zijn te herkennen aan het Gaskeur HR-107-label. Als de ketel naast een hoog rendement voor de ruimteverwarming ook een hoog rendement heeft op de warmwatervoorziening, dan heeft de ketel het Gaskeur HRww-label.


CO2 besparing

Een hoogrendementsketel met een Gaskeur HR-107-label bespaart gemiddeld 220 m3 gas en 390 kg CO2 per jaar ten opzichte van een Gaskeur basislabel cv-ketel (ook verbeterd rendementketel genoemd) en zelfs 337 m3 gas per jaar ten opzichte van een conventionele cv-ketel. Dit bespaart 600 kg CO2.


In onderstaande tabel en grafieken is uitgegaan van een gemiddelde CO2-reductie per hr-ketel van 600 kg CO2 per jaar omdat veelal de conventionele cv-ketels vervangen worden.

Voordeel HR ketel

Bij een gasprijs van 57 eurocent bespaart een hoogrendementsketel met Gaskeur HR-107-label ten opzichte van een conventionele cv-ketel 190 euro per jaar.

Zuiniger gebruik

Als u de thermostaat een graad lager zet, bespaart u 7% op uw gasverbruik voor ruimteverwarming. Gemiddeld wordt 1290 m3 gas gebruikt voor ruimteverwarming. De thermostaat een graadje lager bespaart dan 90 m3 gas en 50 euro per jaar.

Tips voor zuinig gebruik


Vrijblijvende CV ketel offertes

Vraag direct tot maximaal vijf offertes aan bij een CV ketel installateur in uw regio.

CV ketel-offertes.nl - gratis offertes aanvragen voor CV ketel

Follow CV-Offertes at Twitter