HRe: Hoog Rendement electra ketels

Een HRe-ketel is een CV-ketel die naast warmte ook electiciteit opwekt. Een dergelijke ketel wordt ook wel micro-wkk genoemd, waarbij wkk staat voor warmtekrachtkoppeling.

Micro-wkk is goed voor uw portemonne, maar ook voor het mileu vanwege een lager energieverbruik en minder CO2 uitstoot

Hoe werkt een HRe-ketel?

De micro-wkk techniek op basis van de Stirlingmotor is het verst ontwikkelt en HRe-ketels op basis van de Stirlingmotor zijn reeds verkrijgbaar, daarom leggen we daarvan de werking uit.

Een stirlingmotor bestaat uit een afgesloten cilinder met daarin een zuiger en een vaste hoeveelheid lucht. Door één kant van de cilinder te verwarmen zet het gas in de cilinder uit, waardoor de zuiger gaat bewegen. Het gas stroomt vanaf de warme plek naar een koele plek en krimpt weer, waardoor de zuiger terugbeweegt. Er ontstaat zo een stroom van krimpend en uitzettend gas, wat zorgt voor een cyclus. De zuiger drijft een genrator aan, die op zijn beurt stroom opwekt. De benodigde warmte wordt, net als bij een CV-ketel, geleverd door de verbranding aardgas.

De opgewekte stroom kan in huis worden gebruikt, of bij een overschot zelfs worden teruggeleverd aan het electriciteitsnet. Daarvoor is niets anders nodig dan een stekker in het stopcontact. De restwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het water in uw CV-installatie en kraanwater. Is er meer warmte benodigd dan de aardgasmotor kan produceren, dan sprint de HR-ketel bij.

HRe-ketels, het financiele aspect

HR-ketels op basis van een aardgas Stirling motor zijn te koop rond € 6000,-.

Het aardgas verbruik van een HRe-ketel ligt hoger dan dat van een HR-ketel. Daar staat tegenover dat een HRe-ketel een in groot gedeelte van de energiebehoefte van een huishouden voorziet. De totale energiekosten zullen ongeveer 20% lager zijn.

Toepassing van een HRe-ketel

Een hre-ketel met Stirlingmotor is vooral geschikt voor beperkt geïsoleerde huizen met een gasverbruik boven 1700 m3 per jaar. Moderne woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor de warmtevraag kleiner is. Hierdoor wordt dus ook minder stroom opgewekt, waardoor de terugverdientijd groter is.

Tot en met 2011 wordt er door de overheid, onder bepaalde voorwaarden, subsidie verstrekt op HRe-ketels. (zie: rijksoverheid.nl)

Toekomst van HRe-ketels

De ontwikkeling van HRe-ketels is nog in volle gang en er worden door fabrikanten steeds efficientere modellen ontwikkeld. Ook kiezen fabrikanten ervoor een HRe-ketel te ontwikkelen die stroom opwekt op een andere manier dan middels een Stirlingmotor. Bijvoorbeeld via Organic Ranking Cycle (OCR) of een brandstofcel. Lees er meer over op de website http://www.microwkk.nl.

Vraag een direct een vrijblijvende offerte aan

Vrijblijvende CV ketel offertes

Vraag direct tot maximaal vijf offertes aan bij een CV ketel installateur in uw regio.

CV ketel-offertes.nl - gratis offertes aanvragen voor CV ketel

Follow CV-Offertes at Twitter